Telefon: +420 724 699 357 | E-Mail: prodejna@lemer.cz

18. ledna 2024

Benzín E10

Akce a novinky

501

Co je Benzín E10?

Benzín E10 byl zavedený v celé EU s cílem nižší produkce C02 a také z důvodu snížení spotřeby neobnovitelných zdrojů ropy. Tento typ benzínu je od ledna 2024 k dispozici také v České republice a nahradí zejména Natural 95 ve specifikaci E5. Písmeno E značí etanol (biolíh), který se přidává do benzínu – benzín E10 tedy obsahuje maximální množství 10 % bioetanolu a 90 % benzínu. Na některých čerpacích stanicích najdeme i nadále benzín s příměsí 5 % biolihu, ale jejich nabídka bude značně omezena (např. 98oktanový benzín od EuroOilu).

Mohu ho dále používat do strojů značky STIHL?

ANO, použití paliva E10 je možné ve všech strojích STIHL, ať už jde o starší stroje s klasickými dvoutaktními motory či novější dvoutaktní motory s předvýplachem STIHL 2-Mix, případně čtyřtaktní motory STIHL 4-Mix mazané mastnou směsí a nebo klasické čtyřtaktní motory jako jsou Loncin, Kohler nebo Briggs & Stratton používané v zahradních sekačkách a traktorech. Všechny tyto karburátorové stroje jsou konstruovány tak, aby dokázaly pracovat s palivem s příměsí 10% biolihu.

Motory, které jsou vybaveny elektronicky řízeným karburátorem STIHL M-Tronic, anebo elektronicky řízeným vstřikováním paliva, bez problémů zvládnou obsah biolihu v palivu v rozmezí 25 % až 28 %. Z toho vyplývá, že není zapotřebí mít obavy ohledně funkčnosti strojů s tímto typem paliva. Pokud si nebudete jisti, jaké palivo můžete použít zrovna pro svůj stroj, tak všechny potřebné informace naleznete v návodu k použití.

A jak dlouho ho mohu skladovat?

Ne déle než 30 dnů! Protože biolíh obsažený v benzínu je hygroskopický, což znamená, že na sebe váže vzdušnou vlhkost, a právě tato vlastnost může způsobit zvýšenou korozi kovových součástí palivového systému. Je tedy nutné vyhnout se delšímu skladovaní a dbát na informace uvedené v návodu k použití. Změny teplot a vzdušná vlhkost urychlují uvolňovaní těkavých složek benzínu, a vázání vzdušné vlhkosti na líh, což zapříčiní vznik kalů a usazenin, které se začnou hromadit na dně kanystru. Tímto způsobem může dojít až k úplnému oddělení biolihu od benzínu! Protřepání kanystru nebude mít žádný účinek, jelikož již nedojde ke spojení těchto dvou složek. Pokud takové palivo použijeme, může dojít k ucpání drobných otvorů karburátoru a jeho poškození, případně i k zadření motoru, protože toto palivo nebude mít dostatečné mazací schopnosti. Palivo proto doporučujeme skladovat v odpovídající nádobě maximálně 30 dnů.

S tímto spojené je i správné zazimování stroje po sezoně, protože se stroj nebude používat několik měsíců. Je třeba brát zřetel na to, abychom z nádrže vylili veškeré palivo, stroj nastartovali a nechali ho běžet, dokud nespotřebuje zbytky paliva z palivových cest a karburátoru. A ideálně pak použili palivo ASPEN (2 nebo 4 podle typu motoru), se kterým stroj nastartujeme a necháme chvíli běžet, aby se palivo dostalo do všech částí motoru.

Paliva ASPEN 2 a ASPEN 4 neobsahují prakticky žádné škodlivé látky jako benzen, aromatické uhlovodíky nebo olefiny, které mohou být původci vážných zdravotních problémů. Alkylátový benzín Aspen zároveň tolik nezanáší zapalovací svíčky a spalovací komoru. Lze jej dlouhodobě skladovat bez dopadů na jeho kvalitu, takže i po delší odstávce svůj motor snadno nastartujete. ASPEN zvyšuje výkon, usnadňuje startování a prodlužuje životnost motoru. Udržuje čistý spalovací prostor, tento benzín neobsahuje aromatické uhlovodíky jako benzen a toluen, síru a olefiny, díky čemuž je sníženo riziko škodlivého vlivu na zdraví člověka.
Je šetrný k životnímu prostředí v několika ohledech, například snižuje tvorbu smogu o cca 40 %.
ASPEN 2 obsahuje plně syntetický olej, jehož obsah je až ze 60 % z obnovitelných zdrojů, je biologicky odbouratelný (více než 80 % za 28 dnů) a neobsahuje popel ani rozpouštědla. Olej zachovává extrémně čistý motor a má optimální mazací vlastnosti při všech teplotách motoru.
Použití:
Aspen 2 je alkylátový benzín obsahující 2 % biologicky odbouratelného oleje pro dvoutaktní motory, který je vhodný pro řetězové pily, křovinořezy, nůžky na živý plot, vyžínače trávy a jiné dvoutaktní motory pozemních strojů.

Comments are closed.